Składniki :
- ok 2 kg udziec indyka
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sos barbecue:
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wędzonej papryki ostrej ( ewentualnie słodkiej)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
Składniki sosu wymieszać.
Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i obsmażyć mięsko ze wszystkich stron. Mocno zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego i, używając pędzelka, dokładnie posmarować sosem barbecue. Wstawić do piekarnika i piec 3 godziny w 120 st.C. Nie przykrywać,nie przewracać na drugą stronę - od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia.
Na 10 min przed końcem pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 220 st.C, by mięsko się zrumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz