środa, 9 maja 2018

WOLNO PIECZONY UDZIEC Z INDYKA W SOSIE BARBECUE

   Smaczne mięsko z indyka wolno pieczone w domowym sosie barbecue - tego nie można nie spróbować.


Składniki :

  • ok 2 kg udziec indyka 
  • 2 łyżki pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia 
Sos barbecue:
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki wędzonej papryki ostrej ( ewentualnie słodkiej)
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka soli 
Składniki sosu wymieszać.
Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i obsmażyć mięsko ze wszystkich stron. Mocno zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego i, używając pędzelka, dokładnie posmarować sosem barbecue. Wstawić do piekarnika i piec 3 godziny w 120 st.C. Nie przykrywać,nie przewracać na drugą stronę - od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia.
Na 10 min przed końcem pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 220 st.C, by mięsko się zrumieniło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz