poniedziałek, 28 maja 2018

TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ

    Pyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny.


Biszkopt czekoladowy :

  • 9 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem.

Masa :
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 250 ml mascarpone 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • ok 400 -450 truskawek
  • śmietan-fix
  • ok 150 g małych bezików
  • 2 czekolady mleczna i gorzka 
Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części.

Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz