piątek, 26 czerwca 2020

FOCACCIA Z POMIDORAMI KOKTAJOWYMI I CEBULĄ

   Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Z wierzchu chrupiąca, w środku puszysta, pokrojoną na mniejsze kawałki można podawać do grilla. Dodatki możemy modyfikować według uznania.

Zaczyn:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka mąki pszennej
Ciasto:
  • 270 g mąki pszennej
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy
Wierzch:
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól gruboziarnista 
  • świeże zioła np cząber, rozmaryn
Zaczyn:
Do ciepłej wody włożyć drożdże,wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski.
Do mąki dodać sól, zaczyn, ciepłą wodą i oliwę. Dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ok 10 minut. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej formy np tarty o średnicy 24 cm. 
Kciukiem porobić wgłębienia i skropić oliwą, powciskać pomidory . Cebulę pokroić w piórka, rozłożyć na cieście. Posypać rozmarynem bądź cząbrem i posypać solą. 
Odstawić na 30 min. 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec do zrumienienia ok 40 min ( w zależności od piekarnika).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz