Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 400 g truskawek
Mokre składniki wymieszać razem w misce, w drugiej połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników wsypać mąkę z cukrem i wymieszać do połączenia składników.
Na blachę o wymiarach 20x 30 wylać przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać umyte,suche truskawki obtoczone w 1 łyżce mąki. Większe truskawki można przeciąć na dwie,trzy części.
Piec w 180 st C ok 50 min.
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie otwieramy piekarnika przez ok 45 min, po tym czasie możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło . Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Gdy ostygnie można posypać cukrem pudrem.
Wygląda super, dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem i zajebiście wyszło a w dodatku szybko ze stołu znikło bo było naprawdę przepyszne pozdrawiam rafał
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo,że smakowało 😍 i dziękuję za komentarz
UsuńBardzo ładnie wygląda, teraz tylko czekać na sezon na truskawki
OdpowiedzUsuń