środa, 10 czerwca 2020

CIASTO MAŚLANKOWE Z TRUSKAWKAMI

Szybkie ciasto z sezonowymi owocami najlepsze. Bez użycia miksera, wystarczy wymieszać do połączenia składników i gotowe .


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2  szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 400 g truskawek 
Mokre składniki wymieszać razem w misce, w drugiej połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 
Do mokrych składników wsypać mąkę z cukrem i wymieszać do połączenia składników.
Na blachę o wymiarach 20x 30 wylać przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać umyte,suche truskawki obtoczone w 1 łyżce mąki. Większe truskawki można przeciąć na dwie,trzy części. 
Piec w 180 st C ok 50 min. 

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie otwieramy piekarnika przez ok 45 min, po tym czasie możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło . Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Gdy ostygnie można posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. zrobiłem i zajebiście wyszło a w dodatku szybko ze stołu znikło bo było naprawdę przepyszne pozdrawiam rafał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo,że smakowało 😍 i dziękuję za komentarz

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wygląda, teraz tylko czekać na sezon na truskawki

    OdpowiedzUsuń