Pyszne, wilgotne ciasto z dynią i dodatkiem bakalii. Dosyć długo zachowuje świeżość. Polecam bo proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 1 niepełna szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka bakalii
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju . Następnie powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodać dynię i bakalie - dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 50 minut bądź do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem bądź polać rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem śmietany ( jak u mnie).
Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń