czwartek, 13 sierpnia 2015

OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY

  Sezon na przetwory trwa,dlatego kolejny przepis na ogórki.Tym razem pyszne korniszony,które doskonałe są zarówno do obiadu ale też do sałatek czy wędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam.
Składniki zalewy:
  •  4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
 Dodatkowo do każdego słoika:
  • 2 ząbki czosnku
  • korona kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 -3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycę
Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykować czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka obłożonego ściereczką i napełnić ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok 3-5 min od zagotowania wody.Po tym czasie wyjąć je z wody,sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz