Zimowa pora to czas naszej ulubionej surówki.Właściwie nie możemy się bez niej obejść i dwa razy w tygodniu musi być.Wiem,że znana,ale czy może jej zabraknąć na moim blogu? Z pewnością nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp
Zapraszam więc po moją wersję surówki
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula (u mnie akurat czerwona)
- sól,pieprz
- ok 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki,ewent kminek
- 3-4 łyżki oliwy
Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać wg uznania.Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w drobną kostkę,natkę również.
Do salaterki przełożyć wszystkie składniki,dodać sól,pieprz,cukier i oliwę - dokładnie wymieszać.By wzbogacić jej smak czasami dodaję jeszcze kminek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz