Przepis na buraczki,które proponuję Wam dziś pochodzi od mojej mamy - robimy je od bardzo wielu lat.
Składniki:
- 5 kg buraków
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 duże cebule
- 1/2 główki czosnku
- garść soli
- 5 liści laurowych
- 4 ziela angielskie
- 5 goździków
Przestudzone buraki obieramy ze skórki,następnie trzemy na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( za mnie robi to mój Kenwood - praca w kuchni stała się szybsza i przyjemna).
Składniki zalewamy umieszczamy w garnku : cebulę kroimy w grubsze plastry,czosnek wyciskamy ,mieszamy wszystkie składniki ze sobą i gotujemy ok 10 min.Studzimy,następnie składniki zalewy przecedzamy i taką czystą zalewą zalewamy starte buraczki,mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godz.
Po tym czasie buraki przekładamy do suchych,wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 10-15 min od zagotowania wody.Słoiki wyjmujemy z wody,mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Takie buraczki to wspaniały dodatek do dań mięsnych,najbardziej uwielbiamy je z kaszą gryczaną i pysznym mięskiem gulaszowym.
Uwielbiam takie buraczki zreszta pod każdą postacią bardzo lubię:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj tak,my też uwielbiamy buraczki,są nie tylko smaczne,ale też bardzo zdrowe.Zachęcam więc do zaglądania na mój blog bo parę propozycji na buraczki jeszcze mam. Poza tym proszę wejść w moje sałatki,tam pyszna sałatka z buraczkami i śledzikiem,pyszności :}
Usuń