Składniki:
- 5 płatów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 większe marchewki
- 2 jabłka
- 4 ugotowane na twardo jajka
- mała puszka kukurydzy i groszku
- sól,pieprz
- majonez,musztarda
Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować,ostudzone obrać i pokroić w kostkę.
Majonez mieszamy z 2 - 3 łyżkami musztardy,dodajemy pieprz.
Na dno naczynia układamy śledzie z cebulką,smarujemy cienką warstwą przygotowanego majonezu.
Kolejno układamy ziemniaki,posypujemy solą oraz pieprzem,następnie jabłka starte na grubej tarce,marchewkę w kostkę,którą posypujemy pieprzem. Kolejna warstwa to kukurydza i groszek wymieszane,posypane pieprzem. Na końcu smarujemy majonezem,posypujemy jajkami startymi na grubych oczkach. Posypałam jeszcze szczypiorkiem.Zostawić w lodówce na 2 godziny,najlepiej na noc by smaki się przegryzły. By sałatka zachowała kolor górę przykryć folią.
Oczywiście składniki możemy dowolnie komponować...często dodaje się również buraczki ugotowane i też pysznie wychodzi,jeszcze lepiej wygląda ( niestety do czasu aż buraki nie puszczą soku). Polecam na wigilijny stół,można zrobić dzień wcześniej.
Bardzo efektowna i smaczna sałatka.
OdpowiedzUsuń