Składniki:
- 800 g karkówki
- 800 g kiszonej kapusty
- 300 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki przyprawy do bigosu
- sól,pieprz,przyprawa do karkówki
Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej mięsko siedzi w piekarniku tym wychodzi pyszniejsze.
Super danie, bardzo lubię takie syte, pyszne, domowe obiady :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :} takie są najlepsze :}
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie :) Palce lizać <3
OdpowiedzUsuń