piątek, 10 lutego 2017

BRZOSKWINIOWIEC NA ZIMNO

   Dawno nie było u mnie ciasta. Postanowiłam wykorzystać brzoskwinie w puszcze,które dłuższy czas stały w szafce.Ciasto jest niezwykle lekkie,słoneczne i niezbyt przesłodzone.Polecam,gdyż szybko się robi i szybko znika.


Składniki:
  •  opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne)
  • puszka brzoskwiń 
  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 
  • 25 dag serka mascarpone 
  • 2 brzoskwiniowe galaretki 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do smaku
Brzoskwinie odsączyć na sicie,mniejszą połowę pokroić w kostkę,pozostałe w plastry.Galaretki przygotować wg przepisu,odstawić do lekkiego stężenia.Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody,odstawić do wystygnięcia.
Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części.
Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody (może być trochę mniej) - gdy przestygnie dodać do jednej części masy razem z rozpuszczoną kawą i dokładnie wymieszać.Wylać na biszkopty,dokładnie rozprowadzić.Wsadzić do lodówki.
Pozostałą żelatynę tj 3 i 1/2 łyżeczki również rozpuścić w gorącej wodzie,połączyć z drugą częścią masy oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.Tak powstałą masę serowo - brzoskwiniową wylać na masę serowo - kawową już stężałą. Wierzch ozdobić pokrojonymi w plastry brzoskwiniami i zalać tężejącą galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz