Składniki:
- opakowanie podłużnych bądź okrągłych biszkoptów ( u mnie podłużne)
- puszka brzoskwiń
- 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
- 25 dag serka mascarpone
- 2 brzoskwiniowe galaretki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 7 łyżeczek żelatyny
- cukier puder do smaku
Serek homogenizowany wymieszać z serkiem mascarpone,posłodzić do smaku cukrem pudrem ( wg uznania). Podzielić na dwie w miarę równe części.
Tortownicę posmarować masłem,na dnie poukładać biszkopty,które można lekko nasączyć ( nie jest to konieczne). 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody (może być trochę mniej) - gdy przestygnie dodać do jednej części masy razem z rozpuszczoną kawą i dokładnie wymieszać.Wylać na biszkopty,dokładnie rozprowadzić.Wsadzić do lodówki.
Pozostałą żelatynę tj 3 i 1/2 łyżeczki również rozpuścić w gorącej wodzie,połączyć z drugą częścią masy oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.Tak powstałą masę serowo - brzoskwiniową wylać na masę serowo - kawową już stężałą. Wierzch ozdobić pokrojonymi w plastry brzoskwiniami i zalać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz