Biszkopt ( 25x40cm):
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka octu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C.
Masa chałwowa:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 300 g chałwy
- 200 g masła
- kieliszek spirytusu
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus.
Masa czekoladowa:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła
- 1 łyżka spirytusu
Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus.
Dodatkowo:
- ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych)
Na biszkopcie rozsmarować masę chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować pokruszonymi bezami albo kakao.
Uwielbiam jest mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :} dziękuję za komentarz :}
Usuń