Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- ok 50 dag mięsa z rosołu
- ok 40-50 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól,pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Do farszu można użyć dowolnego mięska,które zostało nam z rosołu,najlepiej jak jest mieszane np wołowe z drobiowym. Mięso oddzielamy od kości,na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i podsmażam mięso do zarumienienia by nabrało smaczku.
Gdy mięso jest już chłodne mielę je w maszynce,kapustę również ( można też posiekać). Cebulę siekam w drobną kostkę,podsmażam na patelni z niewielką ilością oleju. Zmielone mięso i kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę.
Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały.
W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody,dodajemy 1 - 2łyżki oleju by pierogi się nie sklejały.
Pierogi należy wrzucać partiami - mniej więcej 10 sztuk na średni garnek.Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze ok 3 - 4 min,odcedzamy na sicie. Układamy jeden obok drugiego by się Nam nie posklejały.
U Nas takie gotowane pierogi nie mają powodzenia,ale już takie odsmażane,mniam....uwielbiamy tą chrupiącą skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz