Niestety trochę się rozmarzyłam a do lata trochę jeszcze zostało. Dlatego dziś zaserwowałam pyszne kotleciki rybne z kaszą jaglaną - takie dwa w jednym.
Składniki:
- 450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj)
- 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki)
- 1 cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1 jajko
- sól,pieprz
- koperek bądź natka pietruszki
Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej).
Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor.
Z tej ilości wychodzi ok 7 kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz