Dziś wrzucam Wam przepis s. Marii,trochę pozmieniany. Ponad dwa lata temu jadłam podobne w restauracji na imprezie i bardzo mi posmakowały.Podaję je z czerwonym barszczem.
Składniki na ok 14 sztuk:
- 1 kg ziemniaków
- ok 2 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- 400-500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- czerwona czubryca
Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić,ostudzić i przepuścić przez praskę.
Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oleju.Ostudzić,dodać do mięsa mielonego, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem , czubrycą. Dokładnie wymieszać.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę,jajka i zagnieść gładkie ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować placki,na środek każdego nałożyć farsz, formować owalne kotleciki,zamykając farsz w środku.
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące , najlepiej z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz