czwartek, 20 lutego 2020

ŻEBERKA PO DIABELSKU

    Dziś tłusty czwartek a ja zamiast piec pączki,faworki czy oponki upiekłam pyszne,soczyste żeberka. W końcu też na tłusto.
    Sama nazwa mi się niezbyt podoba,ale mięsko wyszło naprawdę smaczne,godne polecenia zwłaszcza dla osób,które lubią ostre smaki.


Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól
  • 1/2 szkl ostrego keczupu 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • czubata łyżka musztardy 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka chilli
Żeberka podzielić na porcję i posolić. 
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nią żeberka ułożone w misce.Przykryć i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc,ewentualnie na 3-4 godziny. 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec pod przykryciem ok 1 godziny, następnie zdjąć pokrywkę lub rozciąć rękaw i piec do zrumienienia.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz