piątek, 28 lutego 2020

PLACKI ZE SZPINAKIEM Z PIEKARNIKA

    Lekkie,proste placuszki fit to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek kurkumy nadaje im piękny kolor i wpływa na trawienie posiłku. Z pewnością wrócę do nich bo smak mnie zaskoczył.
Placki doskonale smakują z sosem jogurtowo - czosnkowym.


Składniki: 

  • garść szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól.pieprz
Szpinak umyć,posiekać. Przełożyć do miski.dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jajka oraz pozostałe składniki.Doprawić do smaku i odstawić na ok 5 min.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć ciasto,formując placki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 st.C i piec przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru.


Z podanej porcji wychodzi około 4 większych placków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz