poniedziałek, 28 września 2020

MIODEK S ANASTAZJI

    Typowo jesienne ciasto - połączenie jabłek , orzechów i miodu. Polecam z całego serca bo wyszło pysznie . 

   Ciasto smakuje najlepiej po dwóch,trzech dniach więc spokojnie możecie go zrobić wcześniej. Idealne będzie również na święta. 


Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 20 dag płynnego miodu
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód - wyrobić ciasto. 
Upiec 4 placki na złoty kolor. 

Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek bądź mus jabłkowy 
  • 2 suche galaretki  
Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części.

Masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1 łyżka cukru pudru
W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić żelatynę.
Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z żelatyną.

Dodatki:
  • puszka masy krówkowej
  • 15-20 dag orzechów włoskich
Przełożenie ciasta : 

Ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa śmietankowa - ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa krówkowa - wierzch posypać pokrojonymi orzechami 





3 komentarze:

  1. woow takie ciasta bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo piec placki i w jakiej temperaturze. Bo brak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę w 180 st najczęściej około 20-30 min,do zrumienienia. Wszystko zależy od piekarnika

    OdpowiedzUsuń