Typowo jesienne ciasto - połączenie jabłek , orzechów i miodu. Polecam z całego serca bo wyszło pysznie .
Ciasto smakuje najlepiej po dwóch,trzech dniach więc spokojnie możecie go zrobić wcześniej. Idealne będzie również na święta.
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag płynnego miodu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód - wyrobić ciasto.
Upiec 4 placki na złoty kolor.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek bądź mus jabłkowy
- 2 suche galaretki
Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
W niewielkiej ilości wrzącej wody rozpuścić żelatynę.
Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z żelatyną.
Dodatki:
- puszka masy krówkowej
- 15-20 dag orzechów włoskich
Przełożenie ciasta :
Ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa śmietankowa - ciasto - 1/2 masy jabłkowej - ciasto - masa krówkowa - wierzch posypać pokrojonymi orzechami
woow takie ciasta bardzo lubię
OdpowiedzUsuńJak długo piec placki i w jakiej temperaturze. Bo brak w przepisie
OdpowiedzUsuńPiekę w 180 st najczęściej około 20-30 min,do zrumienienia. Wszystko zależy od piekarnika
OdpowiedzUsuń