środa, 16 września 2020

GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK

    Uwielbiam galarety i często je zajadam 😍 są naturalnym źródłem kolagenu więc samo zdrowie. Kurze łapki mają największą ilość kolagenu więc galareta zsiada się pięknie, nie potrzeba dodatkowych środków żelujących. Samo zdrowie a jakie pyszne. 


Składniki:

  • 1 kg kurzych łapek 
  • golonka z  indyka
  • 2 l wody
  • 5 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera,pora 
  • sól,pieprz 
  • 3  ząbki czosnku 
Kurze łapki moczę pół godziny w wodzie, następnie nożyczkami obcinam pazurki . 
Oczyszczone i opłukane łapki zalać zimną wodą,dodać golonkę i zagotować. Dodać obrane warzywa, liść i ziele angielskie. 
Gotować na wolnym ogniu jak rosół około 2-2,5 godziny,aż mięsko zacznie odchodzić od kości. Posolić dopiero po około godzinie gotowania.
Gdy wywar będzie gotowy odcedzam mięso , pozostawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz w razie potrzeby sole. Gotuje parę minut. 
 Z golonki oddzielam mięsko i kroje w kosteczkę. 
Szykuję salaterki bądź kubeczki . Na dno daje plasterek marchewki, natkę pietruszki oraz trochę mięska. Zalewam galaretą , którą leję przez gęste sitko.
Poczekać,aż galareta się schłodzi i wstawić do lodówki.



Na zdrówko 😍 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz