Przetworów ciąg dalszy i pyszna papryka w musztardzie 😍. Jeśli znudziła się Wam marynowana papryka bądź szukacie czegoś nowego to ten przepis jest dla Was. To super dodatek do pieczonego mięska na kanapkę , do faszerowanych jajek . Naprawdę warto zrobić parę słoiczków.
Składniki:
- 12 dużych , mięsistych papryk
- 150 ml octu 10%
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1łyżka soli
- 6 liści laurowych
- 8-10 ziarenek pieprzu
- 150ml oleju
- 300 g ulubionej musztardy
Paprykę przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy i kroimy na paseczki.
Do dużego garnka wlewamy wodę,ocet , sól,cukier oraz liście laurowe z pieprzem. Dorzucamy pokrojoną paprykę. Zalewy jest mało,ale w trakcie gotowania papryka puszcza sok.
Paprykę zagotować, zmniejszyć ogień i tak gotować 5minut. Po tym czasie odcedzić i wystudzić paprykę.
Musztardę połączyć z olejem i dokładnie wymieszać. Paprykę połączyć z musztardą, mieszać.
Tak gotową mieszankę przełożyć do czystych słoików i zakręcić.
Nie trzeba pasteryzować ,wystarczy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli jednak nie macie takiego miejsca można pasteryzować ok 5 min.
Przepis znalazłam tutaj https://www.swojskiejedzonko.com/2017/08/papryka-w-musztardzie-po-chorwacku.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz