Składniki:
- 1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli peklowej
- 4 liście laurowe
- 8 sztuk ziela angielskiego
- główka czosnku
- papryka ostra bądź słodka
- majeranek
- świeże ząbki czosnku do środka
Umytą szynkę włożyć do przygotowanej marynaty na 5-6 dni,codziennie obracając mięso,aby się równomiernie peklowało.
Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt.
Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać 1,5 szklanki wody i związać woreczek. Na górze zrobić 2-3 dziurki - widelcem bądź jakimś szpikulcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -200 st.C ok 1,5 godz.
Szynkę studzić w woreczku.
Smacznego !!!
Boska ta szyneczka. Że ślinka na sam widok cieknie to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍 szyneczka palce lizać, sklepowe mogą się schować 😀
Usuń