Składniki:
- 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 4 ziemniaki
- przecier pomidorowy
- sól,pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej
- 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy )
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać. Marchew,pietruszkę i czosnek pokroić w plasterki, cebule w piórka a paprykę w paseczki. Ziemniaki w większą kostkę.
Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ( u mnie kukurydziana). W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso,obsmażyć na rumiano. Dodać przygotowane wcześniej warzywa ( oprócz ziemniaków) i lekko wszystko przesmażyć, mieszając. Następnie całość zalać 5 szklankami przegotowanej wody. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier pomidorowy, sól,pieprz,paprykę i chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz