wtorek, 13 lutego 2018

CHILI CON CARNE

   Od dłuższego czasu miałam ochotę na chili con carne - nadarzyła się okazja gdy otrzymałam mieszankę ze sklepu https://smakinatury.net/. Potrawa  jest gęsta,podawana najczęściej w tortilli bądź jak u mnie na ryżu. Musi być dość pikantna.


Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy 
  • papryka czerwona i żółta
  • puszka pomidorów bądź 1/2 l przecieru pomidorowego ( domowej roboty)
  • sos tabasco
  • chilli w proszku bądź mieszanka przypraw https://smakinatury.net/produkt/chili-con-care/
Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,krótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką ok 5 min.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory bądź przecier pomidorowy.Papryki oczyścić,pokroić w kostkę,dorzucić do mięsa,dusić 10-15 min.Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie,dodać do garnka.Dusić jeszcze chwilkę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sosem tabasco (u mnie ok 30 kropel) oraz mieszanką ( ok 2-3 łyżeczki).Jeśli chili con carne jest zbyt rzadkie,zwiększyć na chwilę ogień i odparować potrawę.Przed podaniem można posypać szczypiorkiem bądź natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz