Składniki:
- 1/2 kg zmielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona i żółta
- puszka pomidorów bądź 1/2 l przecieru pomidorowego ( domowej roboty)
- sos tabasco
- chilli w proszku bądź mieszanka przypraw https://smakinatury.net/produkt/chili-con-care/
Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,krótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką ok 5 min.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory bądź przecier pomidorowy.Papryki oczyścić,pokroić w kostkę,dorzucić do mięsa,dusić 10-15 min.Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie,dodać do garnka.Dusić jeszcze chwilkę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sosem tabasco (u mnie ok 30 kropel) oraz mieszanką ( ok 2-3 łyżeczki).Jeśli chili con carne jest zbyt rzadkie,zwiększyć na chwilę ogień i odparować potrawę.Przed podaniem można posypać szczypiorkiem bądź natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz