Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 20-25 dag kiełbasy chorizo
- 2-3 duże cebule czerwone
- 2-3 ziemniaki na osobę
- 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/
- 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/
- 5 łyżek oliwy
Przyprawy zmieszać z oliwą i nasmarować umyte i osuszone udka kurczaka. Odstawić na noc do lodówki.
Ziemniaki obrać,umyć,pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w ósemki. Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki.
Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C. Piekłam pod przykryciem ok 1 godz,następnie jeszcze 15 min do zarumienienia kurczaka.
Kiedyś robiłam takiego kurczaka bardzo często,jest pyszny. Nawet moja siostrzenica zjadła ze smakiem,a ona strasznie wybredna.
Przypominam Wam o 10% rabacie do sklepu https://smakinatury.net/ wystarczy wpisać "Jaworska" w miejsce kodu. Zachęcam bo ja zakochałam się w tych przyprawach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz