środa, 24 kwietnia 2019

KURCZAK Z CHORIZO NA RYŻU

    Pyszne jednogarnkowe danie


Składniki:

  • 6 pałek bądź 3 ćwiartki z kurczaka 
  • 100-120 g kiełbasy chorizo
  • 20 dag pomidorków koktajlowych 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu brązowego 
  • ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu)
  • łyżka słodkiej mielonej papryki 
  • sól,pieprz
Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju.
W dużej brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzucić plasterki chorizo,przesmażyć. Dodać połówki pomidorków , paprykę oraz suchy ryż. Całość zalać wywarem.
Na wierzchu ułożyć obsmażonego kurczaka,przykryć brytfankę i piec 40 min w 180 st.C.
Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz