Składniki:
- 4 plastry szynki bądź schabu
- 500 g marchewki
- 1 cebula
- 250-300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- sól,pieprz
- 1 łyżka śmietany, jogurtu bądź majonezu
Mięso umyć,osuszyć i rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać,połowę pokroić w kostkę,resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą marchewkę udusić na łyżce masła,ok 10 min,następnie dodać cebulę i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz oraz śmietanę bądź majonez - odparować i odstawić by trochę ostygło.
Na przygotowane mięso nałożyć farsz i zwinąć w roladki,można spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu,podlać rosołem bądź przegotowaną wodą i smażyć,aż mięsko będzie miękkie.
W międzyczasie zagotować posoloną wodę i wrzucić fasolkę z marchewką,gotować do miękkości.Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła,wrzucić warzywa i wymieszać.
Gotowe mięsko podawać z warzywami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz