Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny.
Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pr do pieczenia
- 10 dag liści szpinaku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dekoracja
- tabliczka gorzkiej bądź mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,cukier oraz proszek do pieczenia - wymieszać.
Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów.
Piec ok 20-30 min w 180 st.C. Wystudzić
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko.
Wystudzone babeczki polać czekoladą i posypać wiórkami.
Z tej porcji wychodzi ok 8 babeczek.
Pysznie wyglądają te muffinki :)
OdpowiedzUsuń