Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 op tj 7 g suchych drożdży
- 250-300 ml wody letniej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 80-100 g masła
- 5 ząbków czosnku
- świeża bazylia ( bądź suszona)
- sól
Mąkę i drożdże wsypać do miski,wymieszać.Dodać olej,cukier oraz sól - mieszać ok 8 minut stopniowo wlewając wodę,aż powstanie kula. Miskę przykryć,odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie : roztopić masło,przestudzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię,posolić i wymieszać. Odstawić by masło lekko stężało.
Wyrośnięte ciasto podzielić n 2-3 części. Rozwałkować na niezbyt cienkie prostokątne placki. Posmarować masłem czosnkowym.
Placki złożyć na pół,następnie pokroić w 2-3 cm szerokości paski dowolnej długości.
Paski zwinąć po 2 razy z obu stron do środka( nie muszą być idealnie zwinięte). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masłem,posypać bazylią - jeśli nie masłem do roztrzepanym jajkiem.
Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia.
Zawijaski piec ok 20 min w 200 st C. na jasnozłoty lub złoty kolor.
Jest to świetny sposób by spędzić czas w kuchni z bliską osobą.U Mnie zawijaski skręcał mąż,ja wałkowałam i smarowałam masełkiem. Polecam tą formę rozrywki z mężem czy dziećmi.
Świetny przepis, idealne na przekąskę:)
OdpowiedzUsuń