Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek
- główka czosnku,
- łyżeczka soli
- papryka ostra lub słodka
- chilli
- opcjonalnie trochę przyprawy do skrzydełek(ognista)
- 3 średnie jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki lub chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego lub cayenne
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- ok 1,5 l do 2 oleju
Następnego dnia tuż przed smażeniem robimy ciasto naleśnikowe.Jajka,mleko i przyprawy krótko miksujemy,dosypujemy mąkę dalej miksując,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto musi być dobrze napowietrzone i mieć konsystencję gęstej śmietany.
Tak zrobioną miksturę wlać do miski ze skrzydełkami i dobrze wymieszać by były dokładnie obtoczone.Do wysokiego naczynia,najlepiej plastikowego wsypać wymieszane mąki:kukurydzianą i pszenną - pomagając sobie szczypcami wkładać kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście(4 kawałki na raz),zamknąć pojemnik i potrząsać delikatnie pojemnikiem by mąka odsypała mięso.Nie należy strząsać nadmiaru mąki,musi być porządnie przyklejona.
Smażymy na głębokim,dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor ok 10-15 min.Trzeba pilnować by ogień nie był zbyt słaby bo skrzydełka nasiąkną tłuszczem,zbyt mocny ogień spali na wierzchu a w środku mięso nie będzie dobrze usmażone.
Usmażone skrzydełka wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Gotowe można trzymać w piekarniku nagrzanym do 100stC by nie wystygły.W ten sposób wszystkie skrzydełka będą równomiernie ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz