Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony.
Składniki:
Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni i połączyć go ze spirytusem z pierwszego zlewu.Wiśnie ponownie zalać alkoholem.
Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają.
Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.
Ile tego cukru?
OdpowiedzUsuńTen przepis jest taki nieprecyzyjny gdyż wszystko zależy od ilości użytych wisienek. Wiśnie zalać taką ilością spirytusu by je całkiem pokryło.Jeśli chodzi o cukier to robię w ten sposób,że zasypuję wiśnie warstwami tj.do słoika wsypuję jedną warstwę wiśni,zasypuję cukrem,następna warstwa wiśni,znów cukier(tyle by pokryło wiśnie) i tak do końca,cukier ma być na samej górze.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJak już połączę zlany spirytus z tym co wycisnął z wiśni cukier, jakim alkoholem ponownie zalać wiśnie i czy już tak mają zostać aż do wykorzystania:)?
Wiśnie zalewamy zlanym spirytusem z sokiem wyciśniętym z wisienek.Wisienki są już gotowe,mogą sobie stać bardzo długo,oczywiście szczelnie zamknięte.
UsuńDa sie zrobic bez cukru? 😀
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć bo nigdy nie robiłam w ten sposób. Myślę,że się da tylko jaki będzie miało to smak to już nie wiem
Usuń