sobota, 31 października 2015

SERNIK Z ROSĄ

  Sernik znany przez wszystkich,ale nie mogło go zabraknąć wśród moich przepisów na blogu.Jeden z ulubionych,zawsze się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami".
Ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  • 3 jajka(1 całe i 2 żółtka)
  • 100g margaryny lub masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
 Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 6 jajek(2 całe i 4 żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
 Pianka:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  Składniki na ciasto połączyć i zagnieść.Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC.
  Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po 60 min sernik wysunąć z piekarnika,wyłożyć na wierzch ubitą pianę i ponownie wstawić na ok 10-15 min,by zapiec pianę(należy uważać by się nie przypaliła).
  Gotowy sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,następnie wynieść do zimnego pomieszczenia..wtedy utworzy się nam piękna rosa.
  Po upieczeniu należy odciąć nożem ciasto od brzegów formy.

 Ciasto należy piec w blaszce 36x25.Tym razem upiekłam w większej(40x28),gdyż gości u mnie bardzo dużo,sernik troszkę niższy ale nadal smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz