Pigwa to drzewo a pigwowiec niewielki krzew o pięknych różowych,czerwonych lub pomarańczowych kwiatach.Ma znacznie mniejsze owoce niż pigwa,ale są bardziej aromatyczne i kwaśne.Zawierają mnóstwo pektyn oraz witamin: A,C,żelazo,magnez,miedź i wiele innych.Najlepiej zbierać je gdy są w pełni dojrzałe (żółte) po pierwszych przymrozkach. Można z nich przyrządzić galaretki,dżemy,soki,nalewki ....
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszną nalewkę...doskonała na długie zimowe wieczory ...dla zdrowotności.
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwowca
- 1 l spirytusu
- ok 1 kg cukru
Po 4 tygodniach ze słoja zlewam alkohol.Owoce pigwowca zasypuję cukrem,ponownie zakręcam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni do wytworzenia się syropu.Co jakiś czas potrząsam słojem.
Po kilku dniach zlewam syrop z owoców i dodaję do niego alkohol.Dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 tygodnie.Po tym czasie przelewam przez gęstą gazę do butelek,najlepiej z ciemnego szkła.Butelki zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza i nabiera pięknego bursztynowego koloru.
U mnie nalewka robi się z 3 kg owoców.
Witam. Spirytus ma byc 95%?
OdpowiedzUsuńMożna kupić spirytus nalewkowy , jest trochę tańszy i mniej mocny. Idealny do nalewek
Usuń