wtorek, 8 grudnia 2015

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

  Domowa skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wszelkich świątecznych wypieków.Serniki,pierniki,makowce,keksy,ciasteczka i inne wypieki nabierają wspaniałego smaku i aromatu...u Nas w domu zawsze pięknie pachnie...serdecznie więc polecam Wam mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze...
Składniki:
  •  skórka z 5 pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
 Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować ok 5 min,następnie czynność powtórzyć jeszcze raz,wymieniając wodę.Gdy lekko ostygnie skórkę pokroić w drobną kostkę,dodać do garnka i zasypać cukrem,wlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy pod przykryciem,aż skórka zrobi się przeźroczysta,pod koniec zdjąć pokrywkę by woda wyparowała.Tak przygotowaną skórkę należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,można trzymać w lodówce.Jednak nadmiar skórki z powodzeniem możemy pasteryzować ,dłużej postoi.
Skórkę możemy zbierać przez parę dni,przechowując ją w lodówce.Gdy uzbieramy większą ilość wtedy można zacząć ją przerabiać.Serdecznie polecam bo to taki smaczny dodatek,sama wchodzę do lodówki i wyjadam ją ze słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz