Ciasto:
- 200g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 8 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 100 g masła
- 1kg sera białego dobrej jakości
- 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki śmietany
- budyń śmietankowy
- brzoskwinie z puszki
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po 45 min gdy sernik już dobrze wyrośnięty i przyrumieniony można ułożyć gwiazdki na nim,posmarować białkiem i ponownie wstawić do piekarnika.Piec ok 20 min,aż gwiazdki się zarumienią.
Pamiętajcie by ser był dobrej jakości...to podstawa by sernik się udał.Druga ważna sprawa...studzimy go w uchylonym,wyłączonym piekarniku.Po całkowitym ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Mmm... na serniczek zawsze znajdę miejsce;)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja...uwielbiam :}
Usuń