niedziela, 27 grudnia 2015

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

  Święta,święta i po świętach...tyle pracy,przygotowań a czas upływa strasznie szybko.Pragnę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszny serniczek,zawsze się udaje,rozpływa w ustach,mocno wilgotny....rewelacyjny.Mój mężuś nie przepada za sernikami,ale tym zajada się z uśmiechem na twarzy.
Ciasto:
  •  200g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski,wymieszać mikserem.Ciasto przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść podsypując mąką.Owinąć folią i włożyć na ok 20 min do lodówki.Tortownicę dobrze natłuścić,obsypać bułką tartą.Schłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni.

Masa serowa:
  •  100 g masła
  • 1kg sera białego dobrej jakości
  • 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • budyń śmietankowy
  • brzoskwinie z puszki 
Brzoskwinie osączyć z zalewy i osuszyć,najlepiej na papierowym ręczniku.Pokroić na ćwiartki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.
Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika na ok 45 min w 180stC.Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami gwiazdki.Po 45 min gdy sernik już dobrze wyrośnięty i przyrumieniony można ułożyć gwiazdki na nim,posmarować białkiem i ponownie wstawić do piekarnika.Piec ok 20 min,aż gwiazdki się zarumienią.
Pamiętajcie by ser był dobrej jakości...to podstawa by sernik się udał.Druga ważna sprawa...studzimy go w uchylonym,wyłączonym piekarniku.Po całkowitym ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: