Ciasteczka bardzo kruche,maślane i pomarańczowe...nie można się im oprzeć,kto chodź raz spróbuje z pewnością będzie wracał do tego przepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 25 dag masła
- 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego
- sól
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać serca,gwiazdki...można też paski szerokości ok 2,5cm,długości ok 5cm.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w 180stC.
Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy,dodać skórkę,dokładnie wymieszać.Wystudzone ciasteczka smarować lukrem wg uznania,odstawić do stężenia.
Ciasteczek wychodzi ok 2-3 blachy,w zależności od tego jak grube wycinamy(lepsze grubsze).
Skórkę kandyzowaną znajdziecie na moim blogu tutaj
http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz