środa, 9 grudnia 2015

MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI

  Któż z Nas nie lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt.
Składniki na ok 100-120 szt:
  • 1kg mąki
  • 400 g miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 250 g dobrej margaryny bądź masła
  • 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 3 białka
  • 8 żółtek
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • gęste powidła śliwkowe bądź twarda marmolada 
Miód zagotować z przyprawami,zdjąć z ognia i dodać masło- mieszać aż się rozpuści.Sodę rozpuścić w śmietanie - należy to zrobić w większym naczyniu,gdyż śmietana zwiększy swoją objętość.
Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce,ale nie do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze  skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC.
Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym miejscu tym są smaczniejsze.Można je oblać rozpuszczoną czekoladą z 2-3 łyżkami masła bądź zrobić domowy lukier,taki jaki już prezentowałam http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierniczki.html


  Polecam Wam moje pierniczki.Zaprezentowałam wszystkie,które są tego warte...zawsze piekę 3 rodzaje,pakuję w ozdobne puszki bądź woreczki i mam gotowe słodkie prezenty dla znajomych,rodziny..dla nas nie zostaje wiele...oj..uwielbiam obdarowywać najbliższych i widzieć uśmiech na ich twarzy.


6 komentarzy:

  1. skorzystałam z przepisu, właśnie pieką się pierwsze serduszka:) zapowiada się kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się bardzo,mam nadzieję,że posmakują jak Nam :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto musi tyle leżakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,od razu po wyrobieniu ma niezbyt fajną konsystencję(bardzo kleista),po leżakowaniu natomiast zmienia ją...robi się bardzo plastyczna.Mąki ju nie należy dodawać dużo,jedynie na podsypywanie..zbyt duża jej ilość spowoduje,że pierniczki będą się rozklejać

      Usuń