Składniki:
- 27 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 8 dag mielonych orzechów
- szczypta soli
- 1 jajko
- masa marcepanowa
- czerwony barwnik
- garść goździków
Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki tak,by powstały oczy bałwanków.Resztę kulek ozdobić goździkowymi guzikami.Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C.
Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady.
Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który będzie imitował śnieg.
Wspaniała zabawa,wspaniała dekoracja,super prezent pod choinkę ale też smaczne ciasteczka.Polecam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz