Moja mama dostała go od znajomej i od tego czasu towarzyszy on nam bardzo często.Mój mąż uwielbia te skrzydełka,obawiam się czy dotrwają do jutra.
Składniki:
- 1,5-2 kg skrzydełek
- dowolna przyprawa do drobiu bez soli
- jajka + bułka tarta lub mąka
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 4-5 łyżek keczupu pikantnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek cukru
- 2 cebule
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- szczypta gorczycy
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota.Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją.
A czy można z kurczaka również wydobyć cos dobrego prócz skrzydełka żeby było dobre ponieważ chce poczestowac gości. ?
OdpowiedzUsuńTo zależy o co dokładnie chodzi 😀 proponuje przejrzeć moje propozycje na drób , może się coś spodoba.
Usuń