środa, 30 grudnia 2015

SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ

  Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały sposób na skorzystanie z mojego przepisu.
  Moja mama dostała go od znajomej i od tego czasu towarzyszy on nam bardzo często.Mój mąż uwielbia te skrzydełka,obawiam się czy dotrwają do jutra.
Składniki:
  •  1,5-2 kg skrzydełek
  • dowolna przyprawa do drobiu bez soli
  • jajka + bułka tarta lub mąka
 Zalewa:
  •  6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 4-5 łyżek keczupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • szczypta gorczycy
Skrzydełka dzielimy na 3 części,odrzucamy lotki,posypujemy dowolną przyprawą lub papryką.Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin.Następnie gotujemy ok 20 min,oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości skrzydełek.Należy pilnować by mięso się nie rozpadło.Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące,obsmażamy z obu stron,układamy w naczyniu,w którym będziemy je przechowywać .
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota.Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją.

2 komentarze:

  1. A czy można z kurczaka również wydobyć cos dobrego prócz skrzydełka żeby było dobre ponieważ chce poczestowac gości. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy o co dokładnie chodzi 😀 proponuje przejrzeć moje propozycje na drób , może się coś spodoba.

      Usuń