Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój przepis na chrzan.
Składniki:
- 2-3 korzenie chrzanu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- ok 1/2 szkl wrzącej wody
Korzenie chrzanu trzeba obrać cienko ( najlepiej obieraczką do warzyw) , następnie umyć i wrzucić do zimnej wody na ok 1 godzinę - dzięki temu chrzan stanie się jędrny i łatwiej będzie go zetrzeć.
Po wyjęciu chrzanu ścieramy go na tarce o drobnych oczkach ( ewentualnie w robocie możemy to zrobić jeśli takowy posiadamy). Najlepiej robić to na podwórku - unikniemy płaczu.
Do utartego chrzanu dodać sól,cukier oraz ok 3 łyżki soku z cytryny - zalać wrzątkiem - dzięki temu chrzanu zrobi się więcej.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku. Jeśli chcecie możecie złagodzić przed podaniem dodając niewielką ilość śmietanki. U Nas bez dodatków.
Domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuń