Składniki:
- 700 g mielonego tłustego twarogu
- 250 ml śmietany 30% bądź 36%
- 350 - 400 g truskawek ( zmiksować na mus)
- 150 g cukru pudru
- 2 truskawkowe galaretki
- 3 łyżki żelatyny
- truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g)
- duża paczka biszkoptów
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze kielichowym na mus,dodać do sera i wymieszać dokładnie.
Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody,wymieszać do rozpuszczenia,lekko przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno,wmieszać ją do masy serowej,następnie dodać przestudzoną żelatynę - wymieszać.Gotową masę podzielić na dwie części.
Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć na pół i wyłożyć na zastygnięty sernik,zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz