Zapraszam po mój sprawdzony przepis.
Ciasto: ( blacha 20 x 30 )
- 25 dag masła ( margaryny)
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki śmietany
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
Rabarbar :
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 łyżki bułki tartej
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka roztrzepane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić kruche ciasto,podzielić na dwie części i schłodzić.
Rabarbar oczyścić,pokroić i zasypać cukrem - wymieszać i odstawić na ok 30 min. Powstały sok odlać.
Jedną część ciasta ułożyć na blasze,posypać bułką tartą i rozłożyć rabarbar. Wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta.
Piec w piekarniku w 180 st C ok 50 - 60 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz