W tym roku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne.
Ciasto z jabłkami:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
Jajka roztrzepać z cukrem,dodać przestudzone stopione masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić pod przykryciem w lodówce(najlepiej na noc)(ja tego nie zrobiłam,gdyż nie miałam czasu,ale myślę,że ciasto będzie lepsze jak poleży w lodówce) .Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto,podzielić na dwie równe części.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,odcisnąć nadmiar soku.
Na spód blaszki (34x24cm) wyłożyć jedną część ciasta -posypać bułką tartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min.
Masa truskawkowa:
- 1 1/2 - 2 l musu truskawkowego
- galaretki truskawkowe
Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki.
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 dag płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min.
Masa śmietankowa:
- 1 l śmietany 36%
- 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe)
Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części.
Dodatkowo:
ZŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą.
ciasto pracochłonne :) ale pięknie się prezentuje :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńZgadza się,trochę czasu trzeba poświęcić,ale naprawdę warto bo smak wszytko rekompensuje :}
Usuń