Składniki:
- 25 dag solonych filetów śledziowych
- 1 burak
- 1 jabłko kwaskowe
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- koperek
- sól,pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie na cienkie plasterki.Ogórki pokroić w kostkę,obraną cebulę w cienkie krążki.Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce.
Przygotować sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą.sałatkę polać sosem,oprószyć solą,pieprzem,posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę zostawić na parę godzin w lodówce by składniki miały czas się przegryźć...u mnie stała całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz