Składniki:
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- 40 dag mielonego tłustego twarogu
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/2 pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kiełki rzodkiewki
- 5 - 6 łyżeczek żelatyny
- pół główki czosnku (lub 2-3 ząbki jeśli lubicie mniej wyraziste smaki)
- sól,pieprz biały
Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną,przyprawić solą,białym pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody,odstawić na kilka minut.Kiedy spęcznieje rozpuścić,podgrzewając na bardzo małym ogniu,stale mieszając.Śmietanę kremówkę ubić,ostrożnie dodać do masy twarogowej razem z rozpuszczoną żelatyną.następnie dodać odciśnięte ogórki,rzodkiewki oraz posiekane zioła,kiełki - wymieszać.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.Nałożyć do niej masę serową i wstawić do lodówki,najlepiej na noc.Rano keksówkę odwrócić do góry dnem,ściągnąć folię i pyszne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz