wtorek, 1 marca 2016

SURÓWKA COLESLAW

  Najpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw.
Składniki:
  •  biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach
  • 1-2 marchewki starte
  • 2 małe cebule
  • 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu
  • trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty
  • 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
Kapustę i marchew dodać do miski.Cebulę drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz