Najpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw.
Składniki:
- biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach
- 1-2 marchewki starte
- 2 małe cebule
- 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu
- trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty
- 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Kapustę i marchew dodać do miski.Cebulę drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz