sobota, 14 maja 2016

ARBUZOWIEC

  Przepis na to ciasto zobaczyłam w gazetce "Przyślij przepis" i od tego czasu pojawia się u mnie gdy tylko nadarzy się ku temu okazja.Miałam upiec zupełnie inne ciasto,ale gdy zobaczyłam,że wszędzie jest promocja arbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne.
Składniki na blachę 20 cm x 30cm

Biszkopt kakaowy:
  •  4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki - 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt biały z makiem:
  •  4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku 
Masa arbuzowa:
  •  ok 1/2 kg miąższu z arbuza
  • 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa
Masa śmietankowa:
  •  250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) 
Dodatkowo:
  •  ok 250 gr truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 
Biszkopt kakaowy:  Białka ubić z cukrem,dodać żółtka. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut .Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć dowolnym, ulubionym ponczem.

Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 min w 160 -170 stopniach.

Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem ( bądź samą). Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką. Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.

Masa arbuzowa:  Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć.

Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz