Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki - 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki suchego maku
- ok 1/2 kg miąższu z arbuza
- 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru (pominęłam)
- ok 250 gr truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt biały z makiem: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany dodać cukier, następnie wlać strużką ocet. Do piany dodać wymieszane ze sobą mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 min w 160 -170 stopniach.
Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem ( bądź samą). Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować z ubitą kremówką. Lekko tężejącą masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie.
Masa arbuzowa: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć.
Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki i zalać galaretkami.Schłodzić w lodówce,najlepiej przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz