czwartek, 5 maja 2016

KREM SZPARAGOWY

  Sezon na szparagi trwa więc u mnie musiała pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych.
Składniki:
  •  pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól,pieprz
Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.Cebulę obrać,pokroić w cienkie talarki,zeszklić na maśle ( bądź oleju). Dodać szparagi ( kilka główek odłożyć),chwilę dusić.
Zalać gorącym bulionem,gotować ok 10 - 15 min. Zupę zdjąć z ognia,połączyć ze śmietaną,zmiksować blenderem.Doprawić do smaku solą,pieprzem....u mnie biały pieprz.
Odłożone główki szparagów wrzucić na wrzątek,gotować 2-3 min,osączyć.Krem podgrzać,ale nie gotować,nalać na talerze,posypać parmezanem i ozdobić główkami szparagów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz