poniedziałek, 23 maja 2016

MINIPIZZE BAKŁAŻANOWE

  Lubicie bakłażana ? Bo ja bardzo...dlatego dziś polecam Wam zdrową wersję pizzy.
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • kilka pieczarek
  • 2 plastry schabu bądź pierś z kurczaka
  • pomidor
  • mozzarella bądź żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • sól,pieprz
 Bakłażana umyć i osuszyć.Pokroić ze skórką w poprzeczne plastry,posolić z obu stron,włożyć pionowo do miski i odstawić na 1 godzinę,by obciekły z soku.Następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w małą kostkę.Oprószyć solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć ok 15 min.Wsypać pieczarki,zwiększyć ogień i smażyć,aż woda,którą puszczą,odparuje.Doprawić jeśli zajdzie potrzeba.Odstawić do wystygnięcia.
Gotowego bakłażana ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika i piec ok 10 min w 180 st C. Nałożyć farsz,pokrojonego pomidora,posypać mozzarellą lub żółtym serem ( u mnie mieszanka). Zapiekać jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz