Składniki:
- 80 dag młodych ziemniaków
- ok 20 dag wędzonego boczku
- 4 jajka
- mały pęczek koperku
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka rosyjskiej musztardy
- sól,pieprz
Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo,studzimy,kroimy na ćwiartki.
Koperek siekamy.
Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy na talerze bądź półmisek i posypujemy resztą boczku.
Przepis znaleziony w jednej z gazetek.
Ja zamiast koperku dodaję szczypiorek posiekany i ogórki kiszone w kostkę pycha
OdpowiedzUsuńTeż ciekawa propozycja,z pewnością wypróbujemy...dziękuję za inspiracje i pozdrawiam :}
Usuń