piątek, 20 maja 2016

KLUSKI LENIWE

  Smaki dzieciństwa....uwielbiam do nich wracać a Wy? Kluski leniwe to jedno z takich właśnie dań.
 
Składniki:
  •  ok 500 g białego sera
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miski,dodać jajka,sól oraz mąkę - zagnieść szybko na jednolitą masę.Gdy ciasto  bardzo się klei,jest za luźne można dosypać niewielką ilość mąki.Ciasto podzielić na porcje,z każdej formować wałeczki i kroić ukośnie w kluski o szerokości 2-3 cm ( jak na kopytka).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę,kluseczki wrzucamy delikatnie na wrzątek.Gdy wypłyną trzymamy je jeszcze ok 2-3 min na mniejszym ogniu,wyjmujemy na półmisek łyżką cedzakową.
Swoje polałam roztopionym masełkiem i posypałam cukrem waniliowym domowej roboty bo takie lubię najbardziej.Można też je podać ze śmietaną bądź roztopionym masłem zmieszanym z bułką tartą.Myślę jednak,ze każdy z Was ma swoje ulubione dodatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz